Wat is Growth Marketing?

Wat is Growth Marketing?

Growth marketeer die in de lucht springt

Wat is growth marketing?

Om te beginnen waarschijnlijk de meeste gehypte term binnen de marketingwereld van de laatste jaren. Maar een hype is het niet, eerder een trend. De term bestaat namelijk al sinds 2010 (Sean Ellis) maar groeit vooral de laatste jaren in populariteit in Nederland. 

Growth marketing, growth marketing, potato potatoe. De roots van growth marketing komen vanuit de lean startup: kleine, snelle iteraties met feedback over wat werkt en wat niet. Ook herkennen we in de werkwijze elementen waar onze software buren al enige jaren mee bezig zijn: scrum & agile. Growth marketing is niet hetzelfde als marketing, het is namelijk een combinatie van marketing/sales, UX/UI, creative marketing en coding/automation.

De definitie van growth marketing:

Growth hacken omvatten in een definitie is uitdagend, het is namelijk naast deze ingrediënten ook een manier van denken, het is meer dan marketing en bemoeit zich met het product. Een hoop woorden, vandaar die moeilijkheid, maar hierbij toch een poging van mij om het te omvatten in één definitie. 

“Een cross functioneel team dat op experimentele wijze impact probeert te maken op metrics in de volledige klant funnel waardoor de waarde van een organisatie groeit.” 

Volg je hem nog met zoveel buzzwords in een zin? Lees hem na dit artikel nog een keer, hopelijk heb je dan een aha moment en begrijp je beter wat hier staat. Om te begrijpen wat het is, moeten we begrijpen waar het vandaan komt.

Hoe is growth marketing ontstaan?

Sean Ellis, aka the godfather of growth marketing, bedacht te term in 2010. Omdat deze methode toepasbaar is met beperkte budgetten en middelen, viel het al snel in de smaak bij startups en scale-ups.

Tegenwoordig kun je adverteren vanuit elke plek, naar elke plek. Landsgrenzen zijn nauwelijks meer te herkennen online, dus de concurrentie komt vanuit overal. Dagelijks zo’n 137.000 nieuwe bedrijven, waaronder jouw concurrenten, allemaal met mooie websites, goede vindbaarheid en uiteraard wat advertenties. 

De marketing technologie die beschikbaar is om ons te helpen producten of diensten te vermarkten groeit ook enorm. Waren dit er in 2011 nog zo’n 150 denk bijvoorbeeld aan WordPress en Google, tegenwoordig heb je keuze uit ruim 7000 oplossingen en daar zit onze Chrome extensie (de Growquette) nog niet eens bij. Leuk om die alvast te installeren als je straks aan de gang wilt met growth marketing, je krijgt van ons elke dag een groeitip die je kunt proberen voor je eigen business. 

Het verschil tussen growth marketing en marketing?

Growth marketing is niet hetzelfde als marketing. Het verschil zit voornamelijk in het volgende:

 • Growth marketeers gebruiken de volledige funnel, Dus complete betrokkenheid bij het product of de service. 
 • Gebruiken data gedreven experimenten om echte groei te vinden
 • Heeft basiskennis van programmeren (HTML, CSS en Javascript)
 • Targeting- wij kijken specifiek i.p.v. breed
 • ROI – Growth marketeers verdienen zichtbaar, geld terug. 

Growth marketing is een combinatie van marketing/sales, UX/UI, creative marketing en coding/automation. Lees meer over de verschillen tussen growth marketing en traditionele marketing.

De Pirate funnel: marketeer vs growth marketeer
Het verschil tussen een Growth Hacker en Marketeer

Wat doet een growth marketeer?

Een growth marketeer heeft een brede lijst aan vaardigheden. Waarvan een aantal dieper gaan in de expertise. 

De T-shaped professional laat deze brede lijst aan skills zien. 

Vaardigheden Growth Hacker

Hoe begin je met growth hacken?

Wil je beginnen als growth marketeer? De volgende vaardigheden zijn goed om mee te beginnen. 

Hard skills

 • Webpagina’s bouwen (WordPress, Shopify etc)
 • Websites bouwen
 • Social ads + SEA
 • Tracking skills (Google Analytics)
 • Basis vaardigheid in design (Canva)

 

Soft skills

 • Growth mindset: De bekende uitspraak van Pipi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Dat is het uitgangspunt van de growth mindset: in staat zijn te leren en je te ontwikkelen. Als persoon maar ook als organisatie. Durf fouten te maken, fouten geven namelijk ook richting. Meer over weten? Lees onze blog!

Als jij deze vaardigheden bezit ben je al aardig onderweg. Ben je net nieuw? Misschien is onze Beginners Guide to Growth Marketing geschikt voor jou!

Growth marketing voorbeelden

Er zijn tal van growth marketing voorbeelden van grote multinationals. Laten we nu eens een voorbeeld van onze eigen bodem pakken. 

Onlangs sprak ik met René Tulner, de oprichter en eigenaar van Wijnvoordeel om hem te vragen naar zijn actie uit 2014. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik een mail ontving van wijnvoordeel. Een mail die in eerste instantie niet voor mij leek te zijn en per ongeluk in mijn inbox was beland.

Growth hack wijnvoordeel voorbeeld

 Door de RE: kreeg ik de indruk dat dit een antwoord op een mail van mij was, maar het werd pas echt interessant toen mijn oog viel op de kortingscode van 20,- in de mail. Ik moest lachen om de “Hé schat” in het (zogenaamde) e-mail verkeer in de bijlage tussen René en vermoedelijk zijn wederhelft. Wie wil er nou niet “per ongeluk” een e-mail ontvangen met een kortingscode van 20 Euro voor wijn? 

Een doos wijn bestellen voor € 3,94, dat vertel je toch aan iedereen? 

 

Een slimme growth marketing truc

De kortingscode was het gesprek van de dag. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien weggegooid geld , maar het is alles behalve dat. 

Een viral marketing actie doe je om zoveel mogelijk mensen tegen zo laag mogelijke kosten (=CaC: Customer Acquisition Cost) te acquireren. Je probeert iets te creëren wat de moeite waard is om door te vertellen, een “offer they can’t refuse”. € 3,94 voor een doos wijn, check! 

Iets leuks of een extra haakje om het nog makkelijker te maken erover te praten of om het door te sturen “he schat” in de email. Extra in dit geval is dat ze het hebben doen lijken alsof deze code per ongeluk is gelekt, nog een reden om hem snel je vrienden door te vertellen, jij hebt iets unieks in handen! 

Stel het kost Wijnvoordeel € 10,- om een doos wijn te leveren en de klant betaald slechts € 3,94, dan scoren ze toch een nieuwe klant voor € 6,06. De naam viraal zegt het al, je wilt iets bedenken dat zich als een epidemie verspreid. Het “foutje” werd gestuurd naar vijfentwintig duizend mensen, maar resulteerde in meer dan 100.000 orders, veel nieuwe klanten. 

Dagen lang was het alle hens aan dek met de hoeveelheid orders, de website kon het maar net aan, aldus René. Veel mensen dachten dat het echt een fout was, en sommigen vonden het geen nette actie. Zelf kan ik zo’n actie wel waarderen en hadden met mij de meeste marketeers vast wel in de gaten dat het voorbedachte rade was. Want zeg nou zelf, denk je echt dat Elon Musk die ruit van zijn nieuwe truck niet bewust heeft laten barsten? Gewoon een slimme manier om veel media aandacht te krijgen en ondanks een barst in de ruit doet het zijn merk Tesla geen schade. Zo ook Wijnvoordeel met het verspreiden van deze “per ongeluk” gelekte kortingscode, die overigens perfect werd getimed voor de kerst. 

Een mooie growth hack voorbeeld die laat zien hoe je met een slimme truc je business kan laten groeien.

Hoe begin je met growth marketing?

Voordat je begint met Growth hacken, is het belangrijk om een product-market fit te hebben. Je wilt namelijk niet iets verkopen dat niemand wilt. Om te ontdekken wat jou doelgroep echt wilt, doe het volgende:

 1. Leren – Met een landingspagina + advertenties  en interviews kan je al veel leren over hoe klaar jouw product is voor een doelgroep.  Bereik die doelgroep door eerst de juiste kanalen te kiezen.
 2. Meten – Op basis van qualitatieve en quantitative metric kan je ontdekken of je product bevalt of niet. 
 3. Bouwen – gebruik de gevonden data om jou product nog beter te maken. 
Rinse & Repeat! 
 

Zodra je een product market fit hebt gevonden kan het growth hacken beginnen!

 

GIF van Rose die een grafiek tekent

Wat we bij Sprints & Sneakers als growth marketing agency proberen is om de lange termijn groei en doelstelling te vertalen naar de dagelijkse werkzaamheden die daar het meest aan bijdragen.

Dus begin bij het begin:

 1. Product-market fit
 2. Start with why – Je hele organisatie achter je purpose zetten
 3. Ontdek jouw North Star Metric en Aha moment
 4. Bepaal de groeidoelen d.m.v. OKR (Objectives & Key Results)
 5. Pirate Funnel – Waar liggen de kansen?
 6. Sprints opzetten – Werken richting het beoogde resultaat
 7. On track blijven – Wekelijkse impact meetings
 8. Omarm verandering & failure!
Klaar om te growth hacken? 😉

Wrapping up

Growth marketing kan een bedrijf te lucht in knallen. Bij Sprints & Sneakers doen we dit maar al te graag. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Ben jij:

zelf opzoek naar een partij die jouw bedrijf kan laten groeien? 

 

Opzoek naar een baan als growth marketeer?