Growth Marketing vs. Traditionele Marketing

Growth Marketing vs. Traditionele Marketing

Online marketing dashboard

Traditionele marketing houdt zich bezig met het verkopen van de producten en services van een bedrijf, growth marketing daarentegen heeft een meer holistische functie. Growth marketeers focussen niet alleen op het verkopen van producten en services maar kijken breder om zo de meest efficiënte manier te vinden om een bedrijf te laten groeien.

Inhoudsopgave:

 • Een kort overzicht
 • Een andere insteek
 • Andere vaardigheden
 • Andere verkoopkanalen
 • Andere tools
 • Wanneer heb je behoefte aan een marketeer en wanneer aan een growth marketeer?
 • De referentiegids

Een kort overzicht

Marketing en growth marketing vertonen zeker enige vorm van overlap en toch is het verre van hetzelfde. Professionals maken mogelijk gebruik van vergelijkbare technieken, maar in de praktijk streven ze fundamenteel andere doelen na. Zowel growth marketeers als marketeers proberen klanten te begrijpen, werven en behouden, de insteek en aanpak verschilt echter. Beiden hebben een verschillende functie binnen een organisatie. 

Een traditionele marketeer is iemand die probeert een bepaald product of een bepaalde service te verkopen aan een specifieke doelgroep.

Een growth marketeer is iemand die groei nastreeft.

Waar zijn growth marketeers uit ontstaan?

Growth marketing is ontstaan in de zeer competitieve startup-wereld. Startups hebben vaak een heel beperkt marketing-budget en zijn daarom afhankelijk van groei om te overleven. De afgelopen tien jaar heeft dit bedrijven gedwongen om op een steeds innovatievere manier groei na te streven, bijvoorbeeld door de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten en nieuwe manieren te vinden om te groeien zonder veel geld uit te hoeven geven. Dit heeft sommige bedrijven doen realiseren dat het niet alleen hun marketeers, maar ook hun programmeurs, business developers en product owners waren die het best in staat zijn om creatieve en kosteneffectieve methoden te ontwikkelen voor groei.

 • Verschil 1

Terwijl marketing zich bezig houdt met het verkopen van de producten en services van een bedrijf, heeft growth marketing een meer holistische functie. Growth marketeers focussen niet alleen op het verkopen van producten en services, maar focussen op groei – wát daar ook voor nodig is. Dit kan bijvoorbeeld om creative marketing vragen, maar kan ook uitgebreid worden naar productontwikkeling en gebruikerstesten.

 • Verschil 2

Marketeers proberen een eindproduct te verkopen. Growth marketeers helpen een product te ontwerpen op basis van de wensen van de klant. Dit vraagt ook om technische kennis.

 • Verschil 3


Terwijl de meeste marketeers tegenwoordig op zijn minst over minimale online marketing kennis beschikken, omvatten de vaardigheden van een growth marketeer ook online data analytics, programmering en automatisering. Daarnaast heeft een growth marketeer ervaring met A/B testing, het opzetten van op maat gemaakte landingspagina’s, gedragstracking en het maken en interpreteren van webanalyse-rapportages.

De competenties van een growth marketeer zijn dan ook in een T-vorm verdeeld. 

Elke competente growth marketeer moet inzicht hebben in de beschikbare tools en hoe deze gebruikt kunnen worden. Ook is het belangrijk om te weten hoe elke stap gemeten kan worden en wordt er gebruik gemaakt van experimenten en optimalisatietechnieken.

Een andere insteek

Waar zijn we naar opzoek?

Exponentiële groei: precies dat is het hoogst haalbare doel voor een growth marketeer. Door te werken in een uitdagende omgeving en door gebruik te maken van systematische experimenten hebben ze geleerd om de meest effectieve en efficiënte manieren te vinden om groei te bewerkstelligen.

Traditionele marketeers zijn gewend om dure campagnes met grote exposure uit te rollen door middel van billboards, voorpagina-advertenties en prime time media-reclames. Marketeers geven vaak veel geld uit terwijl ze niet beschikken over de tools om de ROI (= Return On Investment) van de desbetreffende campagne te meten. Ze streven naar maximale bekendheid maar hebben tegelijkertijd geen goed beeld van de effectiviteit van de specifieke campagnes. Hoe meer bekendheid marketeers verwerven hoe meer ze het idee hebben succesvol te zijn geweest.

Growth marketeers daarentegen zijn altijd op zoek naar kleine maar krachtige “hacks”; onconventionele ‘trucjes’ of ‘shortcuts’ met groot potentieel en lage kosten. Het klinkt allemaal misschien wat vaag en moeilijk, maar dat is het niet. Technologische ontwikkelingen stellen growth marketeers in staat om een beter beeld te krijgen van de drijfveren achter conversies en vertellen hen vervolgens precies waar jij je tijd, energie en geld het beste in kunt investeren. Growth marketeers zijn enkel geïnteresseerd in wat werkt en zullen dus blijven toetsen totdat zij erachter komen wat dit is. De focus ligt dus niet bij het bereik maar bij wat hun efforts uiteindelijk opleveren. Kortom, het maakt niet uit hoeveel mensen van je gehoord hebben. Het gaat erom dat je de juiste mensen bereikt die de hoogste potentie dragen om een vaste, loyale klant te worden. Maar juist dat de juiste mensen met het grootste potentieel om loyale klanten te worden je weten te vinden.

Hoe komen wij aan onze besluiten? 

Traditionele marketeers hebben de neiging om hun beslissingen te baseren op reeds bestaande en geteste theorieën en kaders die tenminste enigszins bewezen effectief zijn maar niet altijd toepasbaar op de bedrijfsgrootte of doelstellingen van ieder bedrijf.

Anderzijds gebruiken growth marketeers een data-gestuurde aanpak. Dit betekent dat growth marketeers niet zomaar aannames doen. Hun besluitvorming is gebaseerd op geanalyseerde datasets.. Alles moet meetbaar en traceerbaar zijn.

Wat is dan precies het verschil in praktijk?

Veel marketeers maken gebruik van reclames op sociale media, omdat dat gebruikelijk is. Vaak ontbreekt het uitvoeren van de juiste metingen, waardoor het onduidelijk is of een bepaalde campagne ook daadwerkelijk de tijd en het geld waard was. Zonder uitgebreide tracking en het uitvoeren van metingen kun je dus nooit zeker weten welke factoren bepalend waren voor het succes of het falen van een bepaalde campagne. 

In tegenstelling tot traditionele marketeers voeren growth marketeers doorgaans geen grote, statische campagnes uit en werken dus niet met ROI. Er wordt daarentegen gebruik gemaakt van de Customer Lifetime Value en natuurlijk de ROAS (Return On Advertisement Spend) en POAS (Profit On Advertisement Spend) als maatstaven om hun marketing- kanalen constant aan te passen en te optimaliseren.

Een growth marketing agency is gespecialiseerd in het optimaliseren van ROAS en POAS. Het is namelijk uiterst belangrijk om niet alleen de kijken naar wat campagnes oplevert, maar ook naar hoe dit resultaat zich verhoudt tegenover de gespendeerde kosten. Als growth marketing agency streven wij ernaar om ook de kosten voor een nieuwe klant terug te dringen waar mogelijk. 

Hoe zit het dan met de Product-Market Fit? 

Traditionele marketeers ontvangen producten over het algemeen van het ontwikkelingsteam en krijgen vervolgens de opdracht om een doelgroep vast te stellen en een markt te creëren. Ze werken meestal puur aan de acquisitie kant van de funnel. De marketing afdeling zet zich in om de naamsbekendheid te vergroten wat vervolgens leidt tot activering gedurende de hele levenscyclus van het product. Dit helpt uiteraard om mensen aan te trekken, maar er wordt minder gekeken naar bijvoorbeeld het behoud van nieuwe klanten.

Growth marketeers zijn al veel eerder in het proces betrokken bij een bepaald product. Al bij de productontwikkeling worden zij ingezet en wordt er constant gewerkt aan het verbeteren van het product aan de hand van de vergaarde testresultaten. Door middel van uitgebreide gebruikerstesten, datamining en andere tools helpen growth marketeers mee aan de ontwikkeling van een product en de verbetering hiervan. Dit doen zij door aanpassingen door te voeren die aansluiten op bestaande wensen van klanten en eventuele prospects. Ze werken door de hele Growth Marketing funnel (ook bekend als AAARRR of de Pirate Funnel) heen om de Product-Market Fit tot stand te brengen als basis voor groei.

AAARRR!!

Zoals eerder benoemd zijn growth marketeers bij het gehele proces betrokken. De meeste startups hebben onvoldoende middelen om, zonder gerichte strategie, veel geld en andere bronnen in marketing te stoppen. In plaats daarvan wordt gekeken naar de Customer’s Lifetime Value. De focus ligt in dat geval op het optimaliseren van de gehele AAARRR funnel. 

 • Awareness: Hoe bereik je potentiële klanten?
 • Acquisition: Hoe vindt een klant jou?
 • Activation: Het creëren van een Moet-Ik-Hebben-moment dat de klant inspireert om actie te ondernemen.
 • Retention: De klant stimuleren om terug te blijven komen.
 • Revenue: Het optimaliseren van de inkomstenstromen.
 • Referral: Klanten zo gelukkig maken dat ze jouw persoonlijke verkoopteam worden. 

Door elk onderdeel van de funnel te meten kunnen growth marketeers precies zien waar jouw klanten afhaken. Hierop baseren ze ook een strategie met de vraag: hoe kunnen wij deze funnel fase verbeteren? 

Andere vaardigheden

Los van het verschil in perspectief en het bieden van een andere aanpak zijn er ook grote verschillen in de vaardigheden van traditionele marketeers en growth marketeers. 

Traditionele marketeers houden zich bezig met het ontwikkelen van een strategie, merkopbouw en de verkoop van producten en services.

Growth marketing daarentegen vindt zijn oorsprong in de programmeertechniek. Maar inmiddels kan een growth marketeer veel meer dan dat. De datawetenschapper ontmoet de marketeer en de programmeur.

Growth marketing vaardigheden moeten drie essentiële elementen bevatten:

 1. Creative marketing: Een growth marketeer moet weten hoe hij producten op een creatieve manier op de markt kan brengen. Het hebben van een achtergrond in marketing is daarom altijd een pluspunt. Inzicht in de behoeften van de klant en hoe deze te vervullen is essentieel.
 2. Data Analytics & Testing: Alles wat gedaan wordt om groei te stimuleren moet meetbaar zijn. Dat houdt in dat een growth marketeer de verschillende tools en technieken moet kennen die gebruikt kunnen worden om data te verzamelen en te analyseren.
 3. Software Engineering & Automation: Growth marketing is in de basis een stuk technischer. Soms gaat het bijvoorbeeld om het programmeren van aangepaste API’s, het opzetten van landingspagina’s of het bedenken van creatieve softwarematige hacks. Maar ook het automatiseren van bepaalde processen is iets waar een growth marketeer veel mee bezig zal zijn.

Andere verkoopkanalen

Een belangrijk verschil tussen marketeers en growth marketeers is het niveau van de verkoopkanalen die zij gebruiken.

Traditionele marketeers kiezen vaak voor de traditionele reclamekanalen zoals de televisie en de radio. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van duurdere kanalen waar het doorgaans moeilijk is om gegevens bij te houden.

Growth marketeers vinden het juist leuk om nieuwe kanalen te verkennen waar weinig anderen ervaring mee hebben. Juist op dit onbekende terrein doen growth marketeers het vaak goed. Nieuwe kanalen bieden de mogelijkheid om op creatieve wijze grenzen te verleggen. Growth marketeers zijn bedreven in het vinden van nieuwe kanalen waar ze hun producten kunnen promoten zonder bakken met geld kwijt te zijn. Volgens de data-gestuurde aanpak kan er bovendien pas volledig in een kanaal worden geïnvesteerd als ook daadwerkelijk is vastgesteld dat het werkt, er vindt dus geen verspilling van budget of andere middelen plaats.

Ook goed om te weten:

Sprints & Sneakers maakt onderscheid tussen 21 innovatieve kanalen die een bedrijf kan gebruiken om tractie te krijgen en te groeien. Het is belangrijk om niet alles tegelijk in te zetten maar uit te zoeken welke kanalen het beste werken voor jouw bedrijf en op welk moment het beste resultaat kunnen leveren.

Andere tools

Hoewel er natuurlijk enige overlap is, gebruiken marketeers en growth marketeers doorgaans verschillende tools. 

Traditionele marketeers maken vaak gebruik van de meer traditionele communicatiemiddelen zoals geprinte tekst, televisie-uitzendingen, PR, of andere digitale middelen. Wel zijn (online)marketeers steeds meer bezig met het opzetten van online campagnes. 

Growth marketeers gebruiken met name tools die gebruikt kunnen worden voor het testen, tweaken en optimaliseren van online processen en systemen. Dit houdt in de praktijk vaak in dat er gebruik gemaakt wordt van tientallen reeds bestaande gratis en betaalde tools, of zelfs dat er nieuwe eigen tools ontwikkeld worden. Waar het om gaat is hoe die tools hen kunnen helpen om een bedrijf te helpen groeien.

Tools die je kunt gebruiken voor growth marketing:

Het goede nieuws is dat het overgrote deel van de tools die door growth marketeers gebruikt worden niet super technisch zijn. Dat betekent dat jij, als aanstaande growth marketeer, hier alvast van kan gaan profiteren.

Gelukkig voor jou zijn er programma’s zoals Google Analytics, KISSmetrics en Mixpanel die je kunnen helpen om de data te verkrijgen zonder dat je moeilijke data software hoeft te gebruiken.

Om A/B testen uit te voeren kun je het beste gebruik maken van Optimizely en Google Optimize. Om het gedrag van je websitebezoekers te analyseren heat maps, zoals die van Hotjar het handigst.

Bovendien kun je door middel van WordPress, Wix of SquareSpace heel eenvoudig een mooie website bouwen zonder ook maar één regel code te hoeven schrijven. Het maken, publiceren en testen van landingspagina’s kan door middel van Instapage.

Meet klantfeedback door verschillende tools te combineren en te integreren op websites zoals Survey Monkey, en Typeform.


Google Tag Manager maakt het heel eenvoudig om de meeste van deze tools te gebruiken zonder dat je de code van je website aan hoeft te passen. 

Deze tools zijn niet perse simpel en het zal tijd en moeite kosten om ermee om te leren gaan. Maar of je nu een eigen bedrijf hebt of een marketingprofessional bent, het is de moeite waard om te leren hoe je sommige tools kunt inzetten.

Growth Marketing Agency

Al deze competenties in 1 persoon vinden is zo goed als onmogelijk. Als je echt een kickstart wilt maken met growth marketing, of simpelweg je bedrijf wilt laten groeien, dan is een growth marketing agency de beste optie voor jou. Een growth marketing agency is gespecialiseerd over de gehele T-shape en kan dus over verschillende disciplines meedenken en veranderingen doorvoeren. 

Wanneer heb je behoefte aan een marketeer en wanneer aan een growth marketeer?

Je hebt een traditionele marketeer nodig als:

 • Je een groot, gevestigd bedrijf bent dat behoefte heeft aan een algemene marketingstrategie.
 • Je primaire doel het vergroten van je bereik en het verhogen van je naamsbekendheid is en je voldoende budget hebt om grote campagnes op te zetten.

Je hebt een growth marketeer nodig als:

 • Je een volledig nieuw idee, concept of business model hebt.
 • Je snel wilt groeien.
 • Je geen budget hebt voor grote marketing campagnes met onbekende ROI’s.
 • Jouw bedrijf behoefte heeft aan innovatie om de concurrent voor te blijven.

Kortom je hebt behoefte aan een growth marketeer als je je bedrijf wilt uitdagen en verbeteren. Dít moet zijn waar je bedrijf, ongeacht de omvang, voortdurend naar streeft.

Screenshot 2021 01 25 at 10.07.35 | Growth Marketing Agency | Sprints & Sneakers België